fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

FRENİLUM

FRENİLUM

Dudak, dil ve yanak dokusunun dişeti dokusuyla birleşiminde doku katlantıları şeklinde  yer alan mukoza dokusuna frenulum denir. Frenilum (dil, dudak, yanak bağı) her sağlıklı bireyde vardır. Tutunma düzeyine göre sınıflandırılırlar.

1. Mukozal : Dişetiyle dil, dudak, yanak dokusunun birleşim sınırında biten bağlantı.

2. Gingival : Dişeti sınırının iç kısmında oluşan bağlantı.

3. Papiller : Dişlerin arasındaki dişetine gelen bağlantı. 

4. Papilla Pentrsayonu : Dişlerin arasından geçip damak dokusuna kadar uzanan bağlantı.

Kas bağlantısının normal boyutlarda olduğu durumda diş görüntüsünde ya da dişeti sağlığında herhangi bir sorun olmaz iken kas bağlantısının büyük ve dişeti sınırına geldiği durumlarda diş ve dişeti hastalıklarına neden olan problemler beraberinde gelir.

Diş ve dişeti hastalıkları her zaman bireyin kötü ağız bakımından ve yeme alışkanlıklarından oluşmaz. Bazen de bu problemlerin altındaki neden kişinin fizyolojik yapısıdır. Frenulum dediğimiz kas bağlantıları da bu konuda oldukça büyük önem taşır.

DİŞ VE DİŞETİ HASTALIKLARININ BİR SEBEBİDE FRENİLUM BAĞLANTILARINDAKİ ANOMALİLERDİR

Diş ve dişeti hastalıkları her zaman bireyin kötü ağız bakımından kaynaklanmaz ya da sadece etken beslenme alışkanlığı değildir. Kişi bu konuda son derece dikkatli olmasına rağmen dişeti çekilmesi, aralıklı dişler ve çürük oluşumunun bazen nedeni dil, yanak, dudak kaslarının anormal bağlarıdır.(Frenulum)

Frenulum (Dil,dudak, yanak bağı) her bireyde vardır. Fakat bu bağların dişetiyle birleşme yapısına göre sınıflandırılması ,hangi düzeydeki bağın hangi düzeyde probleme neden olduğunu daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.

1) Normal Bağlantı (MUKOZAL).

2) GİNGİVAL Dişeti sınırının üzerine gelen kas bağlantısı.

3) Dişlerin aralarında yer alan dişeti papiliyle olan bağlantı.

4) Dişlerin arasında damak dokusuna kadar uzanan bağlantı.

Birinci derecedeki mukozal baqğlantı yani herhangi bir dişeti kenarına ulaşmayan bağlantıda yemek artıkları kolay kolay kaçmaz,kayarak hareket eder.

Gingival dişeti sınırına gelen kas bağlantısı ‘’Çekme Sendromu’’na  neden olur.Eğer kas bağlantısı uzun isde etkilediği diş 1-2 dir.Üst ön dişlerin tam ortasında kalın ve büyük ise ön dişlerin arasının ayrık kalmasına bile neden olabilir.3. ve 4. Dereceden olan kas bağlantılarında diş ayrıklığı kaçınılmazdır.

Bu nedenle kas bağlantısı elle çekilerek dişetinde herhangi bir beyaz (staz) görüntü oluşturup oluşturmadıpına bakılmalıdır.

KAS BAĞLANTILARINA HANGİ DURUMDA MÜDEHALE EDİLMELİDİR?

1) İkinci,üçüncü,dördüncü derecedeki bağlantıların üst ön keser dişler arasında açıklığa neden olduğu durumlarda.

2) Dudak ve yanak hareketlerin etkisiyle dişetiyle bağlantısı olan frenulumların dişetini çekerek o bölgede gıda artıklarının takılmasına neden olduğu durumlarda.

3) Dişeti çekilmesi ve dişeti cebi dediğimiz oluşumların artmasını sağlayan konumdaki frenulumları.

4) Ortodontik tedaviyi kolaylaştırmak amaçlı .(Aralıklı dişlerin oluşumunun nedeni   frenulum olması dolayısıyla)

5) İmplant takılan bölgede şayet dişeti dokusuyla bağlantılı bir frenulum var ise implant tedavisi sonrasında da tıpkı gerçek dişlerde sorun oluşturan frenulum implantların çevresinde de aynı sorunu oluşturacağından mutlaka müdahale edilmelidir.

 

FRENİLUM AĞIZIN HANGİ BÖLGESİNDE SIKLIKLA GÖRÜLÜRLER

Frenulum problemleri daha çok ön santral dişlerin ortasında alt santral dişlerin arasında azı dişlerininin arasında nadirende alt çenede dille ön dişlerin arka kısmında yer alırlar.

ALT ÇENEDE DİLLE DİŞLERİN ARSINDA YER ALDIĞINDA NE GİBİ PROBLEMLERE NEDEN OLUR?

Özellikle konuşma esnasında S,R,P gibi seslerin çıkarılmasına engel olur. Aslında çocukluk döneminde özellikle okul çağında ilkokul’a başlandığında belirli seslerin çıkarılmadığı öğretmen tarafından fark edilip ilk müdahale yapılır ise kalıcı konuşma bozukluğu olmaz. Ama bu durumun ihmal edildiği bireylerde dil gelişimini tamamlayamayıp,küçük kalıp,kalıcı konuşma bozuklukları olabilir.

BU NEDENLE İLK OKUMAYA BAŞLAYAN ÇOCUKTA BELİRLİ SESLERİ OKURKEN SÖYLEYEMİYORSA MUTLAKA DİL BAĞLARI KONTROL EDİLMELİDİR!

FRENİLUM=(Kas Bağlantılarının Tedavisi)

Başlangıçta sınıflandırıldığı gibi şayet kas bağlantıları hareketi engelliyor ise mutlaka etkisini azaltmak için alınmalıdır.Günümüz diş hekimliği teknolojisindeki gelişmelerle özellikle üst ön iki dişin arasında yer alan geniş kas bağlantısı lazer yoksa bistüri yardımıyla kesilerek rahatlatılır.

Kesme işleminde (a) Lazer kullanılır.Genellikle DİYOT LAZER kullanılır.Kanama olmasın ve yara iyileşmesinde dikiş ile uğraşmak istemeyen hastaların ve doktorun tercihidir.Frenulum bölgesinde yapılacak küçük anestezi ile diyot lazerle birkaç saniye  içerisinde frenulum olması gereken konuma getirilir.Diyot lazerin yara iyileşmesini hızlandıran ucuyla da bir çeşit bandaj yapılır.

6) Bistüri yardımıyla yapılan kesi;Genellikle frenulumun dokuda oturduğu bölgede üçgen tarzında yapılan rahatlama işlemidir.Dikiş atılması gerekir.Bir hafta sonra dikiş alınır.

İŞ DÜNYASINDA BAŞINIZI AĞRITAN DİŞİNİZ OLMASIN?
YEME BOZUKLUKLARINDAN DİŞLER NASIL ETKİLENİR?

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/