fbpx
Giriş
x
veya
x
x
Kayıt
x

veya

social facebook social twitter instagram

DİŞ ESTETİĞİNDE IN ' LER - OUT ' LAR

DİŞ ESTETİĞİNDE IN ' LER - OUT ' LAR

Dişlerimiz hem gülümseme hem de konuşma esnasında görünür hale gelen,yüz estetiğinin önemli unsurlarından ve yüz bütünlüğünün tamamlayıcılarından biri.Gelişen pek çok alanda olduğu gibi,diş hekimliğinde de ''altın standart'' olarak tabir edilen uygulamalar,tozlu raflara kaldırılıyor.Peki siz, değişen zamana,yeni gülümsemeniz,yani  yeni bir ''siz'' ile ayak uydurmaya ne dersiniz?

DİŞ ESTETİĞİNDE IN ' LER - OUT ' LAR 

A)FAYANS BEYAZI DİŞLER OUT, DOĞAL DİŞ RENGİ IN!

Eskiden fayans beyazı renkte, göz alan, parlak dişler oldukça modaydı. Sağlık sorunu olmayan, tamamen sağlam dişler kestirilip, porselen kaplamalarla değiştirilir, hasta bu doğal olmayan fayans beyazı dişlere kavuşturulurdu.(!)

Zaman geçtikçe bu yapma ve suni görüntü;  özellikle kadın hastalarda makyajsızken daha bakımsız bir görüntü oluştururdu. ''Fayans beyazı''olarak tarif edilen bu parlak renk genellikle tam dişsiz (total protezli -takma dişli) hastalarında kullanılır, protezde tüm dişler eşit boyda dizili yapılırdı. Bu renk erkek hastaların dişlerine uygulandığında bu yaşlı ve suni görüntüyü anımsattığı fark edilerek  bu alışkanlık terk edildi ve hastalar ağzına mermer kalıplar konulmuş görüntüsünden kurtuldu.

B)ELDE FOTOĞRAF İLE DİŞ HEKİMİNE GİTMEK OUT- KİŞİYE ÖZEL TASARIMLAR IN !

Dişlerde de dönem dönem takip edilen bazı estetik akımlar bulunmakta. Hatırlayalım, bir dönem altın çağını yaşayan  tavşan dişli kadınlar, şimdilerde "dişlek" olarak tanımlanıyor. Benzer şekilde orta dişlede aralık bulunması, beğenilen ve istenilen bir durumken, şimdilerde daha dolgun bir gülümseme çekiyor dikkatleri. Günümüzde "individual  design" denilen kişiye özel tasarımlar ön planda. Bu şunu ifade ediyor; her birey birbirinden farklı ve tıpkı parmak izlerimiz gibi, dişler de "biz"i, "benliğimizi" yansıtmalı.

Artık hastalarımızın yüz şekline,  cilt ve saç rengine, kişiliğine, hatta ve hatta yaptığı işe uygun dişler tasarlıyoruz. Bunun için işleme başlamadan önce hastadan detaylı bir anamnez(hikaye) alıyor ve beklentilerini değerlendiriyoruz. "Öncesi-Sonrası" karşılaştırılmak üzere fotoğraflar alıyor, yine işleme başlamadan, adeta 3 boyutlu örnek maketler yapar gibi, kişinin yüzüne uygun tasarlanan şekilde geçici dişler yerleştirilerek hastaya gösteriyor ve işlem öncesi fikir edinilmesini sağlıyoruz. Eğer hasta yapılan bu "demo " yu beğenirse yeni tasarım buna uygun hazırlanıyor.Getirilen fotoğraf fikir vermesi açısından kullanılabilir; ancak yukarıda bahsettiğimiz üzere hazırlanan tasarımlar tamamıyla kişiye özel.

C)METAL  İÇEREN RESTORASYONLAR OUT-DOĞAL DİŞE BENZEYEN RESTORASYONLAR IN!

Geçtiğimiz birkaç yıla kadar, kaplamalarda ve dolgu materyallerinde dayanıklık açısından metal içerikli restorasyonlar tercih edilirdi.

Günümüz  teknolojisinin geldiği noktada ise, doğal dişe benzer fiziksel ve mekanik özellikte materyaller, en az metaller kadar dayanıklı zirkonyum destekli  porselenler, kompozit dolgu maddeleri, seramik dolgu ve kaplamalar, bu metal destekli porselen ve amalgam dolguların yerini alıyor.

D) HAREKETLİ-KANCALI PROTEZLER OUT-İMPLANTLAR IN!

Sağlık koşulları uygun hemen hemen her birey sabit protez kullanmak istiyor. Hareketli takıp çıkarılan protezlerin fonksiyonu ve estetik görüntüsünün yerini implantlar (suni kökler) almış durumda. Çene kemiğine yerleştirilen bu yapılar bizlere sabit, tıpkı orjinal dişler gibi desteğini çene kemiğinden alan seçenekler sunuyorlar.

ÇATLAK DİŞ SENDROMU
İŞ DÜNYASINDA BAŞINIZI AĞRITAN DİŞİNİZ OLMASIN?

İlgili Makaleler

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.turkiyedetedavi.com/